tiistai 11. marraskuuta 2008

Anime Arvostelu: Code Geass: Lelouch of the Rebellion

Jotain hieman vanhempia arvostelujani, jotka eivät enää välttämättä täytä omia arvostelukriteerejäni, mutta luulisin niiden olevan tänne vielä sopivia.

Code Geass: Lelouch of the rebellion (tv) (season 1)

AKA: Code Geass R1, Geass
Genret: Toiminta, Sci-Fi, Mecha, Draama, Mystery, Komedia
Pituus: 25 + 2 + Spesiaaleja
Arvostelija: MetdragoidDeath Note mechoilla kuten ihmisillä on tapana sanoa, vaikka periaatteessa ainut samankaltaisuus on että päähenkilönä on “nero” joka saa voiman tappaa/komentaa ihmisiä ja että he päättävät tehdä maailmasta paremmanpaikan. Code Geaksen on tuottanut Sunrise, mutta sarjan hahmosuunnittelu on varsin tunnetun CLAMpin käsialaa. Alun perin Geaksen piti olla pituudeltaan vain tuollaiset 26 jaksoa, mutta sen saavuttaman suosion takia sitä pidennettiin ainakin kahteen kauteen. Tällainen pidennys on toisaalta hyvä ja huono asia, mutta jos laatuviihdettä etsii niin sitä Geass todellakin on.

   
Vasen: Britannian Hallitsijan puhe ihmisten epätasapainosta on varsin vaikuttava

Code Geass sijoittuu vaihtoehtoiseen tulevaisuuteen, jossa maailma on hieman erimallissa kuin meillä. Merkittävin ero on että Britannia on yksi maailman suurvalloista ja sijaitsee ”meidän” Amerikassamme. Britannia on tunnettu geaksen maailmassa varsin militaristisena maana, joka on valloittanut paljon pienempiä maita. Sarjan tapahtumat sijoittuvat Japaniin, joka tunnetaan nykyään nimellä Alue 11, sen jälkeen kun Britannia valloitti sen. Eräänä päivänä Lelouch Lemperouge niminen britannialainen opiskelija, tavallisella uhkapeli reissullaan keskelle Britannian ja yhdentientoista (nimi jolla sorrettuja japanilaisia kutsutaan) terroristien välien selvittelyä. Tässä rytäkässä hän tapaa salaperäisen naisen, joka antaa hänelle erikoisen voiman Geaksen. Tämä geass antaa hänelle voiman antaa kenelle tahansa keneen hänellä on katseyhteys kerran absoluuttisen komennon. Tämän voiman avulla Lelouch päättää aloittaa pitkän suunnittelemansa kapinan kotimaataan Britanniaa kohtaan. Alkujaan Lelouch oli ollut yksi Britannian prinsseistä, mutta valtapelin seurauksena hänen äitinsä oli tapettu ja pikkusiskonsa vammautunut hänen silmien edessä. Lopulta Lelouchia ja hänen siskoaan käytettiin työkaluna Japanin valloituksessa. Nämä muistot motivaationaan Lelouch aikoo tuhota Britannian ja rakentaa siskolleen paremman maailman, sekä selvittää kuka todellisuudessa murhasi hänen äitinsä.
Kaiken hässäkän keskellä Lelouch tapaa myös vanhan Japanilaisen ystävänsä Suzakun, joka on pestautunut Britannian armeijaan ja jonka tavoitteena on muuttaa Britannia sisältä päin hyväksymään Japanilaiset. Pienten käänteiden jälkeen Suzaku päätyy ohjaamaan Britannian kehittämää uutta prototyyppi Knightmare Framea (nimi jolla mechat geaksessa tunnetaan). Näin Suzakun ja Lelouchen ideologiat kohtaavat toisensa, muutos sisältä päin vai muutos tuhon jälkeen. Ja useasti sarjan aikana nämä kaksi kaveria tulevat kohtamaan toisensa taistelukentällä, mutta tuleeko heidän ystävyytensä kestämään kaiken tämän?

   
Oikea: Mechoja jotka liikkuvat rullaluistimilla? Kyllä kiitos

Ensimmäinen asiaa jonka sarjasta luultavasti huomaa on CLAMpin tyypillinen ”nuudelimainen” hahmosuunnittelu. Tämä saattaa häiritä aluksi hieman, mutta siihen tottuu hyvin nopeasti. Sarjanpiirtojälki ja hahmosuunnittelu on varsin hyvää ja omaperäistä ainakin suurimmilta osin. Kaikki on selvää ja terävää, lisäksi tätä kaikkea säestää varsin monipuolinen taustamusiikki. Sarjan ääninäyttely on myös varsin hyvää ja esimerkiksi Britannian hallitsijan mahtipontiset puheet saavat todella vaikuttavan olemuksen Norio Wakamoton ääninäyttelystä. Sarjan animaatio jälkikin on sulavaa ja erikoisefektit hyviä, nämä saavat sarjan erittäin hienot vaikkakin lyhyet taistelukohtaukset näyttämään erittäin vaikuttavilta.

   
Komediaa unohtamatta

Code Geass yrittää sulauttaa itseensä varsin monia eri elementtejä, tämä aiheuttaa välillä hieman ”rakoilevaa” tarinan kerrontaa, mutta kokonaisuudeltaan se onnistuu varsin hyvin tarjoamaan jokaisella jotain. Sarjasta löytyy mielenkiintoisia hahmoja, sulavaa toimintaa, naurua aiheuttavaa komediaa, dramaattisia juonenkäänteitä, mysteeriä luovia salaperäisyyksiä, muodokkaita naisia ja komeita miehiä, toisin sanoen jokainen luultavasti löytää sarjasta jotain josta pitää. Voin suositella Code Geasta sen pienistä virheistään huolimatta lähes jokaiselle. Pystyn sanomaan että Geass tulee varmasti viihdyttämään katsojaansa, kunhan ei ota sen juonta aivan täydellä vakavuudella. Itselläni Geass on yksi lempisarjoistani.

   

Arvosana: 9-/10

Plussat:
+ Hahmot
+ Viihdyttävä
+ Kaikille jotain
+ Juonenkäänteitä riittää, mutta….

Miinukset:
- Paikoitellen niiden toteutus ontuu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti