perjantai 7. marraskuuta 2008

VN Arvostelu: Umineko no Naku Koro ni – Episode 2, Turn of the Golden Witch

Nimi: Umineko no Naku Koro ni
AKA: Umineko, When They Cry 3, When Seagulls Cry
Genret: Mysteeri, thrilleri, kauhu, draama, komedia
Kehittäjä: 07th Expansion
Tyyli: Ääniromaani (suoraviivaisesti tekstiä, kuvia ja ääntä)
Ikäraja: 15+ (sisältää varsin raakoja kohtauksia)
Julkaisupäivä: 2007-12-31
Kieli: Japani, Englanti (fanikäännös)

Ennen tämän arvostelun lukemista, on hyvä lukea kirjoittamani arvostelu sarjan 1 teoksesta Täältä.





Uminekon 2, Turn of the Golden Witch on Umineko sarjan 2 kysymysjakso. Ja Higurashista tutulla tyylillä tapahtumat alkavat ”alusta”. 2 jakson tapahtumat sijoittuvat samaan paikkaan ja aikaan kuin 1 jaksonkin tapahtumat eli Rokkenjiman saarelle, jonne rikkaan Ushiromiya perheen jäsenet ovat kokoontuneet vuotuiseen perhetapaamiseen. Mutta 1 jaksosta todetulla tavalla kyseessä on varsin tavanomaisesta poikkeava tapaaminen, kun perheen perintöasioista aletaan keskustella. Ja kun saarella saapuu myrsky, joka eristää sen muusta maailmasta, alkaa saarella tapahtua raakoja murhia, joiden keskipisteenä näyttää olevan perheen isoisän jättämä salaperäinen arvoitus 10 tonnista kultaa ja saaren niin kutsuttu kultainen noita. Tietenkin ennen kuin murhat alkavat, ottaa 2 jakso tehtäväkseen myös kertoa hieman 1 jaksosta vihjattuja suhteita, valottaen muutamien saaren henkilöiden suhteita toisiinsa.
2 jakson myötä alkaa myös uminekon tarinan kerollinen muoto jo selvitä. Uminekon tarinan voisi sanoa tapahtuvan kahdessa eri ”kerroksessa”. Ensimmäistä kerrosta voisi verrata shakkilautaan ja tämä kerros on ns. ”oikea maailma”, jossa kaikki uminekon tapahtumat tapahtuvat ja kaikkia täällä vallitsevia tarinan elementtejä voisi verrata shakkinappuloiksi tällä laudalle. Toista kerrosta voisi kutsua ”ylemmäksi” kerrokseksi, jossa kaksi pelaajaa pelaa ”shakkia”, käyttäen tätä ”alempaa” tasoa shakkilautanaan. Täten näillä molemmilla tasoilla on menossaan oma juonensa, jotka ovat hyvin kaukana toisistaan, mutta kumminkin hyvin läheisesti kytkeytyneitä. Ensimmäisen tason juoni liikkuu Rokkenjiman saaren tapahtumien ympärillä. Toisella tasolla on kyseessä Battler Urshiromiyan ja Beatrice Kultaisen välinen ”shakkipeli”, jossa Battler yrittää todistaa Beatricelle, että Kultaista Noitaa Beatriceä ei ole ”shakkilaudalla”, kun taas Beatrice yrittää vakuuttaa Battlerin, että hän on olemassa ”laudalta” ja, että hän on aiheuttanut kaikki murhat ”laudalla” noituutensa avulla.
Tässä juuri piileekin se asia mikä tekee uminekosta niin viihdyttävän, kuin se on. Se antaa lukijalleen vielä varsin minimaalisen määrän tietoa, joka pistää lukijan miettimään, että mitä oikeasti tapahtuu. Lisäksi tarina on kerrottu siten, että se puoltaa molempia ”totuuksia”, että kaikki on mahdollista ihmiselle ja että kaikki on vain mahdollista noidalle. Tavallisesti näiden kahden ”tason” välinen linkitys tapahtuu, kun Battler alkaa pohtia juuri tapahtuneita tapahtumia, jolloin ylemmän ”tason ” Battler ja Beatrice alkaa pommittaa toisiaan faktoilla juuri tapahtuneista tapahtumista, yrittäen saada toisen hyväksymään oman näkökulmansa. Näissä ylemmän ”tason” väittelyissä tulee myös tarinan edetessä vastaan ns. punaiset sanat, jotka tarkoittavat absoluuttista faktaa, ja täten antaen lukijalleen vihjeitä siitä, mitä juuri on oikeasti tapahtunut.


Punaiset lauseet ovat varsin tehokkaita perusteorioiden tuhoajia

Visuaaliselta tyyliltään umineko, jatkaa samaa minimaalista budjetti tyyliään, joka on varsin tavallista doujin tuotoksille. Suurin osa uminekon taustoista on juurikin oikeista paikoista otettuja valokuvia, jotka on sitten laitettu jonkinlaisen vesivärityylisen filtterin läpi. Vaikka nämä taustat eivät ole mitenkään hienoja, onnistuvat ne kumminkin varsin hyvin luomaan teokseen 80-luvun tunnelman (umineko tapahtuu 80-luvull). Samaten eri hahmojen hahmokuvat, ovat varsin yksinkertaisesti piirrettyjä, toisaalta tämä yksinkertainen piirtotyyli auttaa välillä tuomaan hahmojen tunteet varsin hyvin esille.


Tarinan jälkeen aukeavassa kutsussa törmäät ylemmällä "tasolla" muihinkin noitiin. (Hetkinen... nuohan ovat...)

Toisaalta jos ulkoasu on uminekossa varsin vähäpätöinen, on sen äänimaailma aivan eri maata. Uminekon musiikki maailma on varsin erinomainen, sekä kattava, löytyy rauhallista musiikkia tavanomaisiin kohtauksiin, karmivaa ja tuolinreunalle nostavaa musiikkia kun tapahtuman alkavat tapahtumaan, värikästä musiikkia komedia kohtauksiin. Lisäksi näitä musiikkeja on osattu käyttää oikein ja useasti taustalla soivasta musiikista voi hyvinkin päätellä tapahtumien laadun. Toisaalta, koska kyseessä on doujin tuotos, ei uminekosta löydy ääninäyttelyä, mutta tämä juurikaan ei haittaa.


Neljäs seinä? Mikä se on? En ole koskaan kuullutkaan.



Umineko ei välttämättä sovi kaikille sen rakenteen vuoksi. Uminekon tarina on kuin yksi iso palapeli, joka on lukijalleen annettu ratkaistavaksi, täten se ei sovi välttämättä niille, jotka haluavat jo valmiiksi ratkaistun palapelin, vaikkakin jokainen uminekon jakso kertoo oman tarinansa, ovat nämä tarina kumminkin vain osia toisistaan ja joutuvat he odottamaan kokotarinaa vastaus jaksojen alkuun jolloin palapeliä aletaan ratkaista. Myös jaksojen jaottelu, josta ensimmäinen puolikas kuuluu kevyelle komedialle ja taustojen tutkinnalle ja myöhempi toinen puoli, joka on painostavaa mysteeri kauhua, saattavat ajaa lukijoita muualle. Mutta kaiken kaikkiaan umineko ei luultavasti tule pettämään niitä ketkä tietävät mitä odottaa eli murhamysteeriä, jota on höystetty isolla annoksella mystisyyttä, sekä okkultismia ja jonka sekaan on heitetty annos komedia loistavilla hahmoilla toteutettuna.



Punaisia sanoja voi käyttää myös aseena: Battler yrittää saada Beatricen toistamaan jotain punaisella.(hetkinen missä olen nähnyt tuon osoituksen ennen...)


Arvosana: 8+

+ Hahmot
+ Ilmapiiri
+ Pistää aivot miettimään
~ Tarina, joka antaa liian vähän vastauksia
– Visuaalinen ulkoasu
– Seuraavaa osaa ei vielä käännetty



Parodioita ja nykytrendejä? Kyllähän niitäkin löytyy.


Muuta:

Englannin kielinen käännös niille, jotka omistavat alkuperäisen teoksen: Täältä

Julkaisujen tilanne tätä kirjoittaessa:
3 kysymys jaksoa julkaistu, joista 2 on jo käännetty ja 3 on työn alla.

Lisäkommentti:
- Miettii kuinka karmiva anime käännöksestä, jonka pitäisi alkaa joskus ensi vuonna tulee.

Arvostelija: Metdragoid

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti