tiistai 11. marraskuuta 2008

Muv-Luv & Muv-Luv Alternative arvostelu/mietteitä

Aika vanha arvosteluni, joka ei täytä nykyisiä kriteerejäni, mutta laitan sen tänne kumminkin, koska se on Muv-Luv. Tämä arvosteluni ei tee oikeutta sarjalle ja olen aikeissa joskus kirjoittaa tämän arvostelun uusiksi, mutta tämä saa tällä kertaa riittää.

Kirjoittanut:
Metdragoid


Genret: Komedia, Romanssi, Draama, Toiminta, Mecha

Mikä on Muv-Luv? Muv-Luv on âgen luoma Visuali Novelli joka saa sinut nauramaan, itkemään, tuntemaan epätoivoa, rohkeutta ja toivoa, kuuma veritsyyttä ja adrenaliini purkauksia, rakkautta ja vihaa(ainakin avaruusolentja kohtaan). [Tai ainkain minut sai].

     

Pelillisesti/Luennollisesti Muv-Luv on tyypillinen VN:ä eli erittäin paljon tekstiä päähenkilön näkökulmasta kuvattuna ja silloin tällöin pieniä valintoja jotka vaikuttavat tapahtumiin enemmän tai vähemmän. Toteutus tasoltaan Muv-Luv on huippuluokka joka näkyy monipuolisissa ja hyvin tehdyissä spriteissä ja CG:ssä, ääninäyttelyssä ja siinä että pelaaja/lukija todellakin tuntee olevansa päähenkilö kun kaikki spritejen ja kuvakakulmat muuttuvat ja liikkuvat päähenkilön tekojen mukaisesti. Jotain myös voisi sanoa pelin hyvin tunnelmaisesta musiikistakin.

  

Muv-Luvin tarina on jaettuna kolmeen osioon Extraan, Unlimitediin ja Alternativeen. Joista Extra on ensimmäinen ja jonka jälkeen kun on sen kahden pääsankarittaren tarinan lukenut niin avautuu unlimited (siis Extra ja Unlimited löytyvät samasta paketista). Kun taas Alternative jatkuu suoraan Unlimitedin jälkeen, mutta on erillisenä kahdesta muusta ja on myös huomattavasti pidempikin.

     

Muv-Luvin juoni on hyvin kirjoitettu ja mielestäni yksi hienoimmista mitä itse olen lukenut ja se tarjoaa kaikille jotakin olkoot se sitten komediaa, toimintaa, rakkautta tai draamaa. Muv-Luvin tapahtumat tapahtumat sijoittuvat samalla alueella kuin âgen aikaisemmatkin teokset ja osa näiden teosten hahmoista tekevätkin pieniä cameoita. Joten ei ole pakko tuntea âgen aikeisempia Visual Novelleja nauttiakseen Muv-Luvista vaikka se tuokin hienon lisän jos tuntee.

                 

Extra - Tyypiltään aikaperinteinen kouluun sijoittuva romanttinen komedia jossa on joukossa hieman draamaakin. Tarina alkaa siitä kun päähenkilö Takeru Shirogane joka on aivan tavallinen koululainen herää aivan tavallisesti tavalliseen päivään tai no olisi ollut tavallinen päivä ellei herättyään hän olisi huomannut että hänen sängyssään makaa tuntematon nainen, joka pian osoittautuu hänen koulunsa uudeksi vaihto-oppilaaksi Meiyaksi. Heti alkajaisiksi koulussa Meiya ilmoittaa että häntä ja Takerua yhdistää kohtala ja ilmaisee suorasti olevan kiinnostunut Takerusta. No tästä Takerun pitkäaikainen lapsuudenystävä Sumika ei oikein riemastu, koska hänelläkin sattuu olemaan tunteita lapsuudenystäväänsä kohti vaikka onkin niistä täysintietämätön. Tästä alkaa aika tyypillinen, mutta erittäin laadukkaasti toteutettu kouluunsijoittuva komedia täynnä naurua ja rakkauatta, josta ei myöskään puutu 60m limusiinejä, ninja palvelijoita, kokkauskilpailuja taikka tyypillistä kuumalähde jaksoa.

Arvosana: 8/10

       

Unlimited - Tässä vaiheessä Muv-Luv muuttuu aivan erillaiseksi tapaukseksi. Eräänä päivänä kun Takeru herää ja astuu ulos talostaan hän huomaa kotikaupunkinsa muuttuneen yllättäen raunioksi. Luullen aluksi näkyä uneksi hän alkaa tutkia tuhoutunutta kaupunkiaan ja saapuu ainoalle ehjälle rakennukselle kaupungissa, koululleen tai tässä tapauksessa sotilaskoululle. Täällä Tekerulle hyvin pian valkenee että tämä ei olekkaan unta vaan täyttä totta ja että hän on nyt jumissa jonkinlaisessa rinnakkaisulottuvuudessa ilman paluu mahdollisuutta. Kuitenkin pahin uutinen hänelle on että tässä maailmassa ihmiskunta jonka väkiluku on tippunut 90% käy epätoivoista eloonjäämis kamppailua avaruudesta tulleita avaruusolentoja BETA:ja vastaan ja ainut henkilö johon hän voi turvautua tässä maailmassa on opettaja/tiedenainen joka oli hänen omassa maailmassaankin jo pahan neron maaineessa. Nyt Takerun joka oli aivan tavallinen opiskelija on värvätty armeijaan ja hänen täytyy selviytyä tässä epätoivonmaailmassa, jossa hänen ainoana tukenaan ovat tämän rinnakkaisenmaailman "versiot" hänen luokkatovereistaan, tietenkin erojakin on joista suurin on Takerulle hänen tärkeimmän henkilön Sumikan puuttuminen kokonaan tästä maailmasta.

Arvosana: 7½/10

                 

Alternative - Kuten jo ennen julkaisua sloganina toiminut sanonta: Epic tale of Courage and Love. Alternative alkaa yllättäen siitä kun Takure huomaa palanneensa takaisin samaiseen päivämäärään jolloin hän saapui tähän epätoivoiseen rinnakkaismaailmaan. Mutta tällä kertaa hän muistaa kaiken mitä tapahtui Unlimitedissä/tulavaisuudessa tulee tapahtumaan. Joten hän päättää muuttaa tulevaisuuden tapahtuvan Alternative 5 suunnitelman. Aseinaan tieto tulevaisuudesta, saamansa koulutus sekä motivaatio joka häneltä puuttui Unlimtedissä Takeru aikoo päättää sodan BETOja vastaan ja palata takaisin omaan todelliseen kotiinsa hänen tärkeimmän henkilönsä luokse.

Arvosana: 10-/10


                 


Loppusanat: Muv-Luv tarjoaa kaikille lähes jotain olit sitten kuumaverinen toiminta sankari, lattialla kiemurtelva komedian ystävä, parantumaton romantikko, kyyneleitä etsivä dramaatikko taikka mysteereistävä pitävä salapoliisi. Valitettavasti Muv-Luvista ei ole olemassa minkäänlaista käännöstä muille kielille, joten jos haluat lukeä tämän mahtavan teoksen niin sinun täytyy joko osata Japania taikka yrittää "kikkailla" jonkinlaisen automaatti kääntäjän kanssa ja jonka käännöslaatu on umpisurkeaa, mutta jos hieman osaa japania esim. liiallisesta animen katsomisesta niin tällä kombinaatiolla jotenkin pystyy lukemaan ja jopa ymmärtämään suurimman osan asioista. Tämä metodi tuottaa suurta työtä, mutta on ehdottamasti sen kaiken vaivan väärti että pystyy lukemaan tämän loistavan tarinan. Kaikenkaikkiaan Muv-Luv on kokonaisuudeltaan erittäin hyvin kirjoitettu tarina, joka tuo varmasti esille jonkinlaisia tunteita lukijalle olkoon sitten nämä tunteet positiivisia tai negatiivisia. Jos Muv-Luvista pitäisi jotain huonoa sanoa niin sanoisin että lopussa oli muutamia pieniä kohtia minkä olisivoinut tehdä hiemanan paremmin, vaikka loppu olikin minusta sarjalle hyvin sopiva ja toinen on valitus on se yleinen nälkä että haluaa samaa lisää, mutta sehän nyt tulee lähes aina mahtavien kokemusten jälkeen.
Lopuksi vielä voisi mainita että Muv-Luvista ja Muv-Luv Alternativesta molemmista on saatavilla Standardi versio sekä All-Ages versio joka on hieman paranneltu versio, mutta niistä on poistettu H-kohtaukset.
Muu media:
- 2 Fandiskiä
- Manga
- Romaaneja
- Anime (tulee joskus hamaassa tulevaisuudessa jos tulee, mutta perkele jos ei tule, itse asiassa ihmettelen miksei ole jo tullut ottaen huomioon kuinka suosittu Muv-Luv on japanissa ollut)

Kokonaisuus: 9½/10

Plussat:
+ Tarina
+ Hahmot
+ Ilmapiiri
+ Musiikit
+ Liikuttava

Ei juuta eikä jaata:
+/- Tahtoo lisää

Miinukset:
- Ainoastaan saatavilla Japanin kielellä

"Ja muistakaa ainut hyvä BETA on teurastettu BETA"


                             

Muv-Luv OP -Divergence- (all-ages)


Muv-Luv Alternative OP -Asu e no Houkou- (standart-version)


Muv-Luv Alternative AMV !!!SPOILER WARNING!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti