maanantai 13. huhtikuuta 2009

VN/Peli Arvostelu: Baldr Sky: Dive1 ”Lost Memory”

Baldr Sky: Dive1 "Lost Memory"

Nimi: Baldr Sky: Dive1 ”Lost Memory”
Genre: Toiminta, Sci-Fi, Mecha, Draama, Mysteeri, (komedia)
Kehittäjä: GIGA –Team Baldrhead–
Tyyli: ADV, Toiminta
Ikäraja: AO/18+
Julkaistu: 27.3.2009
Kieli: Japani
Sarjan aikaisemmat teokset: (Baldrhead), (Baldr fist), Baldr Bullet, Baldr Force
Arvostelija: Metdragoid

Kirjoitin aikaisemmin teoksesta previkan, joka kannattaa myös lukea. Täällä.Baldr Sky on Baldr toiminta peli sarjan uusin osa ja sen on kehittänyt GIGA (Team Baldrhead). Sarjan aiemmista osista poiketen kyseessä on myös moniosainen teos, jakautuen ainakin kahteen eri osaan, joista Lost Memory on ensimmäinen. Baldr sarjassahan on kyse Visual Novel ja toiminta peli hybridistä, joissa peli ja luku elementit ovat varsin hyvässä tasapainossa, tämä ainakin ollen kyseessä Baldr Skyssä (Baldr Forcessa oli hieman toiminta painoteisempi… ja siitäkin varmaan teen joskus arvostelun). Aikaisempaa tietoa Baldr sarjan peleistä ei tarvitse olla, jotta Skystä voisi nauttia täydellisesti, aiemmat osat auttavat ymmärtämään sarjan terminologiaa ja pieniä referenssejä joita saattaa esiintyä.

Baldr Skyn päähenkilö on Kou Kadokura, jonka päivä alkaa varsin täydellisesti, kun hän yllättäen herää keskeltä virtuaaliavaruuden taistelukenttää (on huomattava, että kuolema virtuaaliavaruudessa aiheuttaa aivokuoleman oikeassa maailmassa). Asiaa ei tietenkään auta, että hän varsin pian joutuu hengenvaaraan ja hänet pelastaa nainen, joka kutsuu häntä luutnantiksi. Tämä saattaa Koun varsin kiusalliseen tilanteeseen kunhan huomaa, että ainut asia minkä hän muistaa on hänen oma nimensä ja että hänen pitäisi olla opiskelija eräässä oppilaitoksessa. Varsin pian kuitenkin käy ilmi, että Koun kouluvuosista on aikaa jo vuosia ja tätä nykyään hän varsin kylmä palkkasotilas, joka on jahdannut pakkomielteisesti jotakin. Päästyään elossa ulos virtuaaliavaruudesta, sekä käytyään tutkittamassa pääkoppansa alamaailman lääkärillä, Koun muisti alkaa pikku hiljaa palautumaan hänen kouluvuosistaan lähtien.


Pelin kolme muuta päähenkilöä reitistä riippuen, Rain, Nanoha ja Chinatsu

Tämänlainen lähestymistapa tarinaan luo kaksi eri näkökulmaa, Koun menneet kouluvuodet, jotka alkavat pikkuhiljaa palautumaan hänen mieleensä, jotka nekään eivät palaa aivan kronologisessa järjestyksessä vaan pomppivat varsin voimakkaasti riippuen Koun sen hetkisestä tilanteesta. Nämä osiot kertovat varsin olennaisen taustatarinan ja vaikka ne ovatkin huomattavasti valoisampia luovat ne erottamattoman siteen Koun nykyhetkeen ja siihen muistaako hän joitain asioita menneisyydestä vai ei. Toinen osa tarinasta tapahtuu Koun nykyhetkessä, jossa hän muistinsa menettäneenä yrittää selvittää mitä hän oli ennen niiden menetystä ollut tekemässä. Varsin pian kuitenkin hän oppii tragediasta nimeltä ”harmaa joulu”, joka vaikuttaa hänen menneisyytensä, sekä nykyhetkeensä. Vääjäämättä kun Kou jahtaa vihjeitä omasta menneisyydestään, hän alkaa sekaantumaan ”harmaan joulun” aiheuttaneisiin elementteihin ja näiden ympärillä käytävään valtataisteluun, jotka olivat hänet alun perin tuoneet hänen tämän hetkiseen olinpaikkaansa Kyoshiron kaupunkiin. Täällä kaupungissa hän myös tapaa monia kouluvuosiensa tuttuja, joita hän oli nähtävästi vältellyt ”harmaan joulun” jälkeen, täten ollen linkkinä hänen muistoihinsa, sekä niiden palautumiseen.


Osa hahmojen välisistä kanssakäymisistä ovat puhdasta kultaa

Baldr Skyn tarina on jaettuna 3 eri reittiin, jotka avautuvat progressiivisesti. Näistä, jokainen valottaen kokoajan lisää Koun menneisyydestä, sekä keskittyen eri elementteihin hänen nykyhetkessään. Ensimmäinen reitti keskittyy enimmäkseen tarinan tilanteen ja terminologian esittelyyn ja valloittaa suurpiirteisesti sen pääpiirteet, tässä reitissä ollen myös varsin vääjäämätön ilmapiiri, kun ”harmaa joulu” lähestyy. Toinen reiteistä keskittyy enimmäkseen ”harmaan joulun” tekijöihin ja siihen miten ne nämä tekijät vaikuttavat nykytilanteeseen. Kun taas viimeinen reitissä on kyse eniten ”harmaan joulun” elementtien ympärillä käytävään taisteluun. Jokaisessa reitissä myös selvitetään, mitä sen reitin kyseisimmille henkilöille tapahtui ”harmaan joulun” jälkeen ja mikä on heidän suhteensa Kouhun. Lukijalle myös annetaan tarinan aika vihjeitä ja mysteereitä, joiden yhteyttä tai tarkoitusperää kokonaisuuteen, ei vielä kerrota, täten jättäen lukijansa miettimään ja pähkäilemään näiden alkuperää. Nämä asiat, eivät suoraan liity meneillään olevaan konfliktiin, mutta on kuitenkin varsin selvää, että niillä on jokin syvempi yhteys tarinan taustatekijöihin ja siihen miksi kaikki tapahtuu. Mutta näihin mysteereihin vastaukset tulevat sitten mitä luultavammin seuraavassa osassa. Jokaisessa reitissä on myös muutamia erilaisia vaihtoehtoisia loppumistapoja, osa tarjoten onnellisen lopun, joka antaa mukavan lämpimänolon tunteen ja osa antaen lukijalleen maistiaisen omista kyyneleistään ja siitä kuinka kirpeitä ne välillä voivat olla, tai suoraan sanoen murskaten lukijansa.


Virtuaaliavaruus is SERIOUS BUSINESS

Piirtojälki on yleisesti varsin selvää, sekä yksityiskohtaista, se ei kuitenkaan ole aina täydellistä, vaan paikoitellen siinä tuntuu olevan, jokin vain yksinkertaisesti väärin (vaatteet saattavat näyttää hieman oudoilta, taikka anatomia on hieman väärin), mutta nämä ei pahemmin haittaa. Myös hahmo- ja mekaniikkasuunnittelu voisivat olla omaperäisempää, mutta tämä ei myöskään pahemmin haittaa, koska ovat ne silti hyvin toteutettuja. Myöskin hahmokuvissa on tarpeeksi erilaisia ilmeitä, sekä vaihteluita vaatetusten suhteen, ettei täydy aivan kokoaikaa samaa katsella.


Vaikka Koun kouluvuodet ovatkin varsin keveää tavaraa ja tuovat helposti hymyn kasvoille, niin ovat ne olennainen osa tarinaa ja varjosta paikoitellen myös mitä tuleman pitää varsin hyvin.

Äänimaailma on Baldr Skyssä myös loistavaa tasoa. Taustamusiikit ovat moninaisia ja monipuolisia, kaikenlaisiin kohtauksiin löytyen juuri sopivanlaiset musiikit, nostaen niiden voimakkuutta. Ääninäyttelijät tekevät myös äärimmäisen erinomaista työtä, osaten tuoda monipuolisesti esille hahmojen erilaiset tunnetilat ja asenteet, sarkastinen kuulostaen sarkastiselta ja pähkähullu pähkähullulta, jne. Bonuspisteitä myös siitä, että päähenkilökin on ääninäytelty. Erikoistehosteetkaan eivät pahemmin korvaa satuta ja kuulostavan tilanteisiin juuri sopivilta, vaikkei mitään erikoismainintaan saa.


... Kun taas Koun nykypäivän elämä on vaaroja täynnä ja veri saattaa lennellä

Baldr Skyssä, kuten sarjalta odottaa osaakin on varsin laadukas toimintatila, tekstin klikkailun lisäksi. Nämä toiminta tilat käynnistyvät useasti kun Kou sukeltaa virtuaaliavaruuteen, joka on varsin olannainen osa sarjan maailmaa. Täällä virtuaaliavaruudessa Kou pystyy omaksumaan itselleen simulcrumin (nimi jolla sarjan mechoja kutsutaan), jonka pelaaja voi aseistaa itse omilla valitsemilla aseillaan. Pelin edetessä pelaaja voi myös ostaa monenlaisia eri aseita ja ominaisuuksia mechaansa, täten tehostaen sitä ja tehden pelistä helpompaa. Toiminta tilat itsessään toimivat vapaamuotoisena shmuppina, jossa pelaaja ohjaa nuolinäppäimillä/ristiohjaimella mechaansa ympäri rajoitettua aluetta. Hyökkääminen riippuu sen hetkisestä pelaajan liikkumatilasta tai etäisyydestä viholliseen, kun pelaaja painaa yhtä kolmesta hyökkäysnapista, suorittaen kyseiseen nappiin liitetyn toiminnon. Pelaaminen itsessään on varsin combo painotteista, kun jokainen pelaajan mahdollinen ase tai liike linkittyy saumattomasti johonkin toiseen. Mikään ei ole sen tyydyttävämpää kuin nähdä vihollisen räjähtävän palasiksi loppuun hiotun combon jälkeen. Pelin edetessä pelaajalle avautuu myös muutama erikoisominaisuus mechaansa. Vaikka toimintatila ei olekaan kovinkaan monimutkainen on siinä omasyvyytensä, kun otetaan huomioon monet eritilanteet ja kuinka vapaasti comboja voi rakentaa, niin tästä tilasta tulee yllättävän nopeasti varsin addiktiivista tavaraa. Lisäksi kun pelaaja on lukenut pelin 3 eri tarinatilan reittiä, niin avautuu selviytymistila, jossa pelaaja heitetään kokoajan vaikeutuvien vihollismäärien läpi, yrittäen päästä mahdollisimman pitkällä.Kokonaisuudessaan Baldr Sky tarjoaa lähes jokaiselle jotakin, etsit sitten päätähuimaavaa toimintaa, sydäntä riipaisevaa draamaa, mysteereitä pähkäiltäväksi, komediaa naurattamaan, mainiota hahmojen keskeistä kanssa käyntiä taikka addiktiivista pelattavaa. Baldr Sky todellakin nappaa lukijastaan kiinni heti alkumetreiltä eikä päästä hänestä irti ennen kuin jatko osan Baldr Sky: Dive2 –Recordanc-en traileri pamahtaa pelaajan naamalla lopussa. Ja missään välissä lukija ei myöskään pääse teokseen kyllästymään, vaan tarjoaa kaikkea sopivissa suhteissa, oli sitten kyseessä vihaa, toivoa, raivoa, adrenaliinin purkauksia, kyyneleitä, kauhua tai rakkautta. Baldr Sky on erinomainen esimerkki siitä, miten laadukas teos pitää tehdä, suoriutuen kaikilla osa-alueillaan ainakin hyvin. Suositeltavaa lukemista ja pelaamista lähes jokaiselle.

Arvosana: 10-

+ Juoni
+ Hahmot
+ Ääninäyttely
~ Paikoitellen hieman oudoilta näyttävät hahmokuvat
– Tarina vielä keskeneräinen

Näkemisiin kunnes Baldr Sky: Dive2 –Recordance- tuleeBladr Skyn OP, sekä hieman esittelyä pelin toiminta tilasta


Ensimmäisen painoksen mukana tuli myös pieni artbookki, sekä OP soundtrack CD, GIGAn aiemmista teoksista. Ja oli muuten itselleni joka pennin väärti.


Don't worry Sora, you will get your route... Most likely in Dive2, after all they have to explain THOSE events

1 kommentti: