torstai 15. tammikuuta 2009

Umineko no Naku Koro ni – episode 3: Banquet of the Golden Witch

Ennen tämän arvostelun lukemista kannattaa lukea aikaisempien osien arvosteluni Täältä ja Täältä:





Nimi: Umineko no Naku Koro ni
AKA: Umineko, When They Cry 3, When Seagulls Cry
Genret: Mysteeri, thrilleri, kauhu, draama, toiminta, fantasia komedia
Kehittäjä: 07th Expansion
Tyyli: Ääniromaani (suoraviivaisesti tekstiä, kuvia ja ääntä)
Ikäraja: 15+ (sisältää varsin raakoja kohtauksia)
Julkaisupäivä: 15.8.2008
Kieli: Japani, Englanti (fanikäännös)
Arvostelija: Metdragoid

Ja täten kolmas peli käynnistyy Battlerin ja Beatricen välillä, peli nappuloiden ollessa samat kuin ennen, Rokkenjiman saari, Ushiromiyaoiden perhe, 10 tonnia kultaa, kultainen noita, salaperäinen murhaaja, hirmumyrsky, jne. Uminekon kolmas jakso jatkaa sen aikaisempien osien viitoittamalla tiellä, jossa Meta-maailmassa (viime arvostelussa käytin nimitystä ylempi-maailma, mutta tästä lähin käytän meta-maailmaa) Battler ja Beatrice yrittävät saada kilpakumppaninsa alistumaan ja oikeassa maailmassa pyörii Rokkenjiman mysteeri. Toisin sanoen oikeassa maailmassa seurataan, mitä saarella tapahtuu ja aina kun jotain salaperäistä alkaa tapahtumaan niin kertoja ottaa asiakseen heittää mukaan kaikenlaista fantasialöperrystä peittääkseen, sen mitä oikeasti tapahtuu. Tämä joko luo lukijalleen ison kysymysmerkin päänsä päälle tai saa hänet haukkomaan henkeä intensiivisyydellään taikka lähettäen kylmänväreitä lukijan selkärankaa pitkin brutaaliudellaan. Miten lukija nämä kohtaukset analysoi, on hänen oma asiansa, ja yleensä näiden kohtausten jälkeen näkymä siirtyykin meta-maailmaan, jossa Battler ja Beatrice käynnistävät väittelynsä siitä mitä juuri todella tapahtui, jonka seurauksena yleensä lukija saa tärkeitä faktoja todellisista tapahtumista punaisten sanojen muodossa, joista sitten lukija yrittää kasata ”palapeliään”.


Uminekon perusidea pelin ominsanoin

Itsessään tämä uminekon jakso kohdistuu enemmän Ushiromiyaden perheen aikuisiin ja kahdesta ensimmäisestä osasta poiketen jättää heidän jälkikasvunsa vähemmälle huomiolle. Lisäksi tarinan aikana esitellään tukku uusia hahmoja, jotka ovat myös varsin eriskummallista, mutta viihdyttävää porukkaa. Tarinan fantasia elementtien lisääntyessä käy myös varsin selväksi, että umineko on kertomassa kaksi erilaista tarinaa, jotka loppujen lopuksi ovat voimakkaasti linkitetty toisiinsa, murhamysteeri tarinan suljetulla saarella, sekä fantasia tarinan ihmisistä ja noidista. Täten umineko tarjoaa viihdykettä, molemmille puoliskoille, niille mysteerin ystäville ketkä haluavat ratkoa arvoituksia, sekä niille ketkä haluavat sanoa ”pyhälehmä toi oli mahtavaa” ja vääntää aivonsa nollille.


Uminekon 3 jakso keskittyy enemmänkin perheen aikuisiin

Audio puoleltaan uminekon 3 jakso jatkaa samaa vanhaa laadukasta työtään ja lisääkin pelin jo varsin kattavaan musiikkivalikoimaan lisää hienosti toteutettuja sävelmiä. Ulkoasunsa puolesta umineko ei myöskään ole muuttunut ja uusien hahmojenkin kuvat ovat samaa tasoa vanhojen hahmokuvien kanssa.


Battler sen sanoo, mitä meidän mielissämme on päällimmäisenä

Uminekon 3 episodi tarjoaa, lisää samaa laadukasta luettavaa mitä edelliset osatkin, vaikka se lisää fantasiamaisuuttaan, tämä voi olla sekä huono ja hyvä asia, riippuen siitä mitä teokselta etsii. Lisäksi uudet esiteltävät hahmot tuovat lisää väriä uminekon meta-maailmaan ja luoden sinnekin varsin tehokkaasti oman ilmapiirinsä. Tämän jakson jälkeen myös lukijalla alkaa olemaan jo mittava kasa vihjeitä siitä mitä saarella todellakin tapahtuu, mutta vielä on paljon pimeänpeitossa tarina elementtejä jotka voivat tuoda merkittäviäkin mullistuksia teorioihin, jäljellä ollen enää yksi kysymysjakso, kunnes vastausjaksot alkavat tuomaan hieman totuutta esiin.


Oi sitä ironiaa Lambdadelta kun sinulta yritetään spoilata että ***Biip***(erityisesti Higurashin lukeneet/katsoneet ymmärtävät kyseisen asian paljon paremmin), ja Beatrice on myös nykytrendien perään.

Tuomio: 9-

+ Hahmot
+ Intensiivisyys
+ Kokonaiskuva alkaa jo hahmottumaan
~ Ulkoasu jatkaa samaa vanhaa linjaansa



Beatricellä danmakun alkeet hallussa


Muuta:
– Miettii ehtiiköhän 4 jakson käännös valmistua ennen 5 jakson julkaisua

Englannin kielinen käännös patchi löytyy täältä ja täältä. Vaatii alkuperäisen teoksen.

maanantai 5. tammikuuta 2009

Anime arvostelu: ef – a Tale of Memories/Melodies

ef – a Tale of Memories/Melodies

AKA: ef – Fairy Tale of Two
Pituus: 2x 12 jaksoa
Genre: Draama, Romanssi, (koulu)
Tullut Televisiosta: Memories 07.10.2007 – 23.12.2007 / Melodies 07.10.2008 – 23-12-2008
Tuotos: SHAFT
Arvostelija: Metdragoid



ef – Fairy Tale of two oli alkujaan minorin kehittämä Visual Novelli (joka itsessään oli jo jaettu First ja Latter Taleen, mutta niistä ei enempää tässä arvostelussa), josta myöhemmin tehtiin kaksikautinen animekäännös, ensimmäinen ollen nimeltään ef – a Tale of Memories ja toinen ef – a Tale of Melodies. Voisi sanoa että ef kertoo kahden henkilön tarinan Yuko Amamiyan ja Yu Himuran ja kuinka he vaikuttivat heidän tapaamiinsa ihmisiin. Pohjimmiltaan kuitenkin effissä on kyse viidestä eri parisuhteessa joissa jokaisessa on tapaaminen, ongelmansa ja lopulta ratkaisu. Nämä kaikki viisi tarinaa ovat kuitenkin joko enemmän tai vähemmän kytkeytyneinä toisiinsa. lopulta tehden ison hienon ympyrän, kronologisesti alkaen Yukon ja Yun tapaamisesta ja lopulta päättyen heidän ratkaisuunsa. Tarinankerollisesti molemmissa effin tuotantokausissa käytetään samanlaista muottia jossa samanaikaisesti kerrotaan kaksi tarinaa ja vaihdellaan niiden välillä. Tällainen kahden erillään olevan tarinan samanaikaisesti kertominen saattaa vaikuttaa aluksi hieman sekavalta, mutta siihen kyllä tottuu ja kun otetaan myöhemmin tarinassa paljastuvia asioita huomioon niin tämä hyppiminen saa omanlaisensa merkityksen tarinaan. Vaikka ef onkin suurimmalta osin draamaa, joka keskittyy jokaisessa suhteessa oleviin henkilökohtaisiin ongelmiin, niin on sarjassa mukana hieman komediaakin piristämässä menoa siten, että sarjasta ei tulisi liiankaan masentava.


Pohjimmiltaan ef on ihmisten välinen tarina

Yksi asia minkä katsoja huomaa varsin nopeasti effissä on myös sen artistinen ulkoasu. Tavanomaisen animaation lisäksi, sarjassa käytetään varsin runsaasti ruutuun kohdistuvia erikoisefektejä, esimerkkeinä mainittakoon ruudun paloittelua ja osien uudelleen sijoittelu, värien ja animaation samanaikainen yksinkertaistus tai vaikkapa taustanasettaminen henkilöhahmoihin ja taustojen mustaaminen samanaikaisesti. Tällainen artistinen kikkailu oli se sitten toteutettu budjetin säästämiseksi tai artistisena näkemyksenä jakaa mielipiteitä, jotkut pitävät ja jotkut ei. Itse ainakin pidin sen tuomasta ilmapiiristä ja siitä miten voimakkaasti se tehosti joidenkin kohtausten dramaattisuutta. Ja voisikin sanoa, että ilman omanlaistaan tarinan kerronta muotoaan ja artista näkemystään ef olisi jäänyt ihmisten mieliin vain keskivertoa parempana sarjana.


Esimerkkejä artistisesta "kikkailusta"

Toinen asia missä ef loistaa on sen musiikillisella puolellaan, omaten voimakkaita ja tunnelmallisia ääniraitoja. Lisäksi molempien tuotantokausien alkukappaleet ja niistä sarjan aikana käytettävät moninaiset sävelmuunnokset ovat yksinkertaisesti loistavaa kuunneltavaa. Ääninäyttelijätkin onnistuvat tekemään erinomaista työtä ja tuomaan hahmoihinsa eloa silloin kun he ovat iloisia ja liikuttuneisuutta silloin kun he ovat surullisia.


Erikoisefektien käyttö on hyvin runsasta, joka lisää tunnelmaa huomattavasti.

ef on kaikin puolin erittäin kaunis ja tunnepitoinen tarina, joka tekee hienon ison ympyrän sillä miten kaikki on liitoksissa toisiinsa ja kuinka se alkaa ja loppuu samaan pisteeseen keränneenä kaikella matkalla tapahtuneen mukaansa. Sarja itsessään ei yritä olla mitään suurta ja onkin vain tarina ihmisistä ja heidän vastoinkäymisistään, mutta se miten tämä kaikki on esitetty, tekee juuri effistä loistavan ja tunnelma rikkaan tarinan.


Kuten joku joskus sopivasti sanoi niin ef omaa suuren määrän pilvipornoa eli erittäin laadukkaita taivaskuvia.

Tuomio: 9

+ Tunnelma
+ Musiikit
+ Artistinen kikkailu
– Artistinen kikkailu
– Saattaa aluksi vaikuttaa hieman sekavalta



Joskus yksin kertaisilla efekteillä saadaan, kohtauksista paljon enemmän tunnetta esiin kuin ilman niitä.


”Yksi omista ehdottomista lempisarjoistani” - Metdragoid

”Taustamusiikin, upean artistisen animaation ja erittäin vaikuttavan tarinan yhdistelmänä ehdottomasti yksi parhaista sarjoista joita olen katsonut” - ZaNI

sunnuntai 4. tammikuuta 2009

Anime Talvikauden prevuja 2009:

Akikan:
Genret: Komedia, Romanssi, Koulu
Kirjoittanut: Metdragoid

Ulkoisesti Akikan vaikuttaa varsin tavalliselta kouluun sijoittuvalta pienen budjetin omaavalta haaremi koulu sekoilulta, jossa on absurdi idea. Mistä ikinä mahtoi tulla idea juomatölkeistä jotka muuttuvat tytöiksi niistä juotaessa? Vaikka akikan onkin varsin tavanomainen, onnistuu se olemaan varsin viihdyttävä, koska suurimmalla osasta hahmoista ei näyttäisi kaikki olevan täysin kunnossa pääkopassaan ja päähenkilöllä on kerrankin hieman munaa eikä ole täysnyhverö, kuten suurimmalla osalla tämän tyyppisten sarjojen päähenkilöillä on tapana olla. Ja vaikka animaatio jälki sarjassa ei ole mitään palkintoja ansaitsevaa ajaa se asiansa, lisäksi ääninäyttelijät onnistuvat tekemään mainiotakin työtä.

Tuomio: Positiivinen yllätys




White Album:
Genret: Yliopisto , Romanssi ja Idooli
Kirjoittanut: ZaNI

Sarja kertoo Touya:sta, yliopistossa opiskelevasta miehestä jonka mielitietty Yuki on päässyt maailman maineeseen pääsemällä osaksi tunnettua bandiä. Tämä tietysti vie Touyan ja Yukin yhdessä olo ajan lähes minimiin kuun Yuki on lähes koko ajan nauhoituksissa ja keikoilla. Samalla kun Touya yrittää saada ansioita tekemällä hanttihommia siellä täällä jotta saisi vuokransa ja koulumaksunsa maksettua. Sarjan juoni ei oikeen pääse yllättämään mielenkiintoisuudellaan, eikä animaatio oikeen tunnu olevan ajan tilanteen vaatimalla tasolla. Musiikit ovat kuitenkin ihan hyviä ja ääninäyttely on kohdallaan.

Tuomio: Keskinkertainen ( katso jos ei ole parempaa tekemistä sarja )






Maria Holic:
Genret: Komedia, Romanssi, Koulu, Shoujo-ai?, Traps?
Kirjoittanut: Metdragoid

Ota poikafobiainen tyttö ja lähetä hänet pelkästään tytöille tarkoitettuun kouluun… Ja kun tyttö vielä haluaa löytää sen oikean ja löytää hänet… Okei ei vielä mitään uutta… Mutta sitten kyseinen tyttö paljastuukin pojaksi ja vielä varsin pahansuovaksi sellaiseksi, josta sitten alkaa kaiken näköistä sekoilua. Tällaisesta tilanteesta saattaa kehkeytyä jotain tai sitten ei, mutta huumori oli kyllä menevää ja sarja vaikuttaa kaikin puolin katsottavalta, mutta ei mitenkään erikoiselta. Äänimaailma ja animaatio tasokin oli laadukasta.

Tuomio: katsomis kelpoinen





Asu no Yoichi!:
Genret: Shounen, Haaremi , Toiminta, Komedia
Kirjoittanut: ZaNI

Karasuma Yoischi on elänyt koko nuoruutensa isänsä kanssa vuorella. Hän hallitsee taistelulajit hyvin ja tulee toimeen luonnossa. Eräänä päivänä hänen isänsä toteaa hänelle että hän ei voi enää oppia täällä mitään ja hänen tulisi lähteä kaupunkiin. Hän päätyy neljän siskoksen luokse asumaan. Yoichille joka on ikänsä asunut erakoituneena vuorilla tämä on uusi kokemus josta varmasti irtoaa hyvää tarinaa. Sarjan musiikit ovat kohdalaan mutteivat mitenkään erityisiä. Sarjan animaation ollessa kohtuu mukavaa katseltavaa

Tuomio: Ellei sorru liian pahaksi haaremisarjaksi niin voi olla hyväkin




Kurokami the Animation:
Genret: Toiminta , Taistelulajit , Seinen , Koulu
Kirjoittanut: ZaNI


Keita Ibuki on normaali koulupoika jonka äiti on kuollut hänen ollessaan pieni. Keita asuu yksinään ja saa tarvitsemansa rahat isältään. Hänen lapsuusaikainen ystävänsä Akane käytännössä huolehtii hänestä. Sarjan toiminta alkaa siitä kun keitan ystävä tapaa aivan itsensä näköisen henkilön, jolloin alkaa tarina kiertää tarinaa että vain yksi saman näköinen voi elää tässä jatkumossa ja näiden henkilöiden kohtaamisen jälkeen toinen tulee kuolemaan. Sarjaan ilmestyy vielä Kuro niminen yliluonnollisia voimia omaava tyttö. joka tuntuu vihaavan veljeään yli kaiken. Sarjan Animaatio on mukavaa ja jopa taustat on piirretty tarkasti. Musiikit ovat mukavan vaudikkaita ja sopivat toiminnalliseen sarjaan.

Tuomio: Vaikuttaa hyvältä



Slayers Evolution-R
Genret: Fantasia, Komedia, Toiminta
Kirjoittanut: Metdragoid
Osa 2 Slayers revolutien projektista eli toinen puolisko Slayers Revolutionista.

Slayers Evolution-R jatkuu siitä mihin Revolution jäi, on myös suositeltavaa tuntea aikaisemmat teokset ennen kuin alkaa katsomaan Evolution-R:ää, koska jo ensimmäisessä jaksossa oli referenssejä edellisiin sarjoihin ja osat vitsit saattaa jäädä pimeän peittoon. Evolution-R jatkaa tuttua slayers linjaa kaikin puolin ja kunhan pokotaan ei keskity liikaa tällä kertaa niin sarjan luulisin tulevan olevan viihdyttävää slayers menoa. Ekan jakson Dragon Slave? Check. Linan yli reagointia? Check. Gourry hukassa ja Zel liian vakava? check. Vakava ja Komediallinen? check. Juu, kyllä se slayers näyttäisi olevan.

Tuomio: Dragon Slave (Ohohoohhohohohohoooo~)[Jos ei Slayers ole ennen napannut, niin ei se luultavasti nappaa nytkään. Ja uusien tulokkaiden kannattaa tutustua aikaisempiin teoksiin ennen tätä, mutta Slayers faneille pakkokatsoa, mutta jos vain kaipaa jotain hyvää fantasia sarjaa ja ei pelkää, että on nimien puolesta hukassa, niin siihenkin Evolution-R kelpaa]




Sora o Miageru Shoujo no Hitomi ni Utsuru Sekai
Genret: Fantasia, koulu, Taika
Kirjoittanut: ZaNI


Munto:n televisio sarja alkoi viimein. Sarja vaikuttaa kertovan ainakin alkuun elokuvien tarinan, kenties sitten näemme jatkoa elokuvien tarinalle. Sarja kertoo Yumemista tytöstä joka on elänyt kohtuu normaalia elämää mutta hän näkee taivaalla valtavan maa kappaleen. Tämän toisessa ulottuvuudessa olevan kappaleen päällä on "Magical Kingdom" jonka asukkaat käyvät sotaa muita tämän ulottuvuuden asukkaita vastaan. Tämän seurauksena Magical Kingdom on alkanut vajoamaan kohti maata ja mahdollisesti tuhoaisi koko maapallon. Tässä on vaihe jossa Magical kingdomin kuningas Munto saa selville että Yumemi on ainoa joka voi auttaa heitä. Tästä alkaa mielenkiintoinen tarina. Sarja vaikuttaa mukavan hyvin tehdyltä vaikkei ehkä ihan sillä tasolla jota voisi Kyoto Animationilta odottaa vuonna 2009. Sarjan musiikit tuntuvat olevan kohdillaan.

Tuomio: elokuvat katsoneelle pakko katsoa sarja ja muillekkin suositeltava




Koukaku no Regios
Genret: Fantasia, koulu, Taika, Toiminta, Seikkailu
Kirjoittanut: ZaNI

Maailma on saastunut ja saasteen takia on syntyt suuria hirviöitä ja muita mutta myös
saasteen seurauksena ihmiset ovat saaneet erikois kykyjä joilla he taistelevat hirviöitä vastaan.
Kaupunkit ovat eristäytyneet suoja kuorien sisään turvaan hirviöiltä ja elämään normaalia elämäänsä. Kouluissa opetellaan hirviötä vastaan taistelua ja muuta elmän tärkeitä asioita.
Sarjan päähenkilö Lei-Fon Alseif tulee kouluun opiskelemaan yleistietoa mutta ajautuu puolittain pakotettuna opiskelemaan taistelua. Sarjan animaatio ja musiikit vaikuttavat mukavilta mutteivat mitenkään erikoisilta. ääninäyttely on mukavaa


Tuomio: Parempaa keskitasoa, katsottava